Ахтопол музей на котвата

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол

Изложба, представяща новооткрити артефакти, които са част от фондовете на Историческия музей в Приморско, беше открита в музея „История на котвата“ в Ахтопол. Тя е организирана и осъществена от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател народният представител инж. Петър Кънев. Показани са ранно средновековни лампи, различни видове керамични съдове. Има и други предмети от ежедневието на хората, обитавали района недалеч от Приморско във времето на късната античност.

Експозицията може да бъде видяна в хотел "Невен" в морския град, където целогодишно е отворена и изключително интересната музейна сбирка. Тя е достъпна за безплатни посещения през целия курортен сезон.

"Вече е традиция, в началото на лятото да правим в Ахтопол стойностни културни събития. На откриването на изложбата се събра интелектуалният елит на региона. Музеят "История на котвата" вече е познат на туристите, много хора го посещават", коментира инж. Петър Кънев.

При откриването на изложбата беше огласен щедър дарителски жест - учителят - историк Емилиян Делишменов дари на сдружение „Черноморска Странджа“ личната си библиотека. С придобиването й се създава Черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена с още книги, научно - популярни списания и различна документация, свъразна с морето и морската история.

Дейността на сдружение „Черноморска Странджа“ обхваща поредица от полезни каузи, помагащи за опазването на културно - историческото наследство на страната ни. Вече десет години организацията устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към Черноморието.

Котви от различни епохи и стари морски карти събира колекцията. Наречена е История на котвата, тъй като материалите, които преобладават там, са котви от различни епохи - римски, византийски, по-стари гръцки, по-нови - руски, италиански. Това са неща, които обикновено се заплитат в рибарските мрежи.

Експозицията е разположена на площ от 300 кв. метра в две зали. Едната зала е посветена изцяло на котвите. Другата е със стари морски карти, стари карти на Балканския полуостров.Има и много интересни самолетни снимки на района от юг на Маслен нос с помощта на военният институт по картография.

 

Етикети: Ахтопол, бунгала, изложба, История на котвата, квартири, музей, Музей на котвата, туристи, хотели, черноморие, Черноморска Странджа,

Вашият коментар

Call Now Button