Информация за град Ахтопол

Ахтопол, древният черноморски град - Агатополис?

Потърсим ли на географската карта на България град Ахтопол, ще го намерим кацнал от векове на красив скалист полуостров край Черно море, дълъг около 500 м., широк - около 300 м. и висок 20 м., на юг от Бургас и гр. Царево, недалеч от бистрата река Велека, в полите на дивната Странджа планина.

Ахтополски Залив /Ахтопол/
Ахтополски Залив /Ахтопол/

Най - южният черноморски град на България / около 1500 жители /, е древен морски град, с богата история и култура, а днес популярен морски курорт с ниски цени на хотели, квартири, ресторанти и забавления. Намира се южно на 73 км. от областния гр. Бургас, на 14 км. от общинския център - Царево и международната магистрала / Е - 87 /, преминаваща по черноморското крайбрежие и гъстите гори на Странджа от гр. Бургас, през Созопол, Приморско до Малко Търново и Република Турция - 130 км. Ахтопол отстои на 6 км. южно от с. Варвара, на 5 км. северно от селата Синеморец и 17 км. от Резово, на 6 км. източно от с. Бродилово. На запад от града се издига най-високия връх на рида Босна - Папия / 501 м. /.

Фар в Ахтопол
Фар в Ахтопол

Богата е историята на Ахтопол, наречен според едни на внучка любимата на бог Зевс - Агата. Според други е наречен на византийския пълководец Агатон - Агатополис. Агатополис преведено от гръцки означава "град на щастието"/ доброто, любовта или благоденствието.

Символ на Ахтопол е кукумявката Агао.

В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, прохладно и сухо лято - температури от 22 до 26°C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15°C, мека и дъждовна зима - температура около 0°C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най силно през юни и юли. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната. Поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.

Ахтополското пристанище /Ахтопол/
Ахтополското пристанище /Ахтопол/

Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16% промила.

Температурата на морската вода през юли и август достига до 24-25°С. Водата е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.

Северен Плаж в Ахтопол
Северен Плаж в Ахтопол

Хубав ли е плажа?

Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж - атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.

Парк за деца в Ахтопол
Парк за деца в Ахтопол

Разчитайки на природните дадености Ахтопол все повече се оформя като модерен курортен център. На разположение на туристите са хотели, вили, частни квартири и бунгала с различни категории. Заведенията за хранене и развлечение предлагат богата национална кухня и морски деликатеси. В приятна обстановка те Ви обещават добро настроение.

Детска площадка в Ахтопол
Детска площадка в Ахтопол

Корабоплаването и морският транспорт от хилядолетия са свързвали Ахтопол с черноморските и средиземноморските страни и пристанища.

Лунапарк в Ахтопол
Лунапарк в Ахтопол

Пристанището

Дълбок, удобен и добре защитен в миналото, ахтополският залив е удобно място за приставане и обслужване на тогавашните ветроходи.

Вълнолом в Ахтопол
Вълнолом в Ахтопол

С годините, в резултат на рушителната дейност на морето и ерозията, североизточният бряг е разрушен и наносите запълват най-удобната част за пристан в залива. В днешно време поредица от твърди скали представляват естествен вълнолом. Пристанът е изместен на юг и древният мост е заменен с железобетонен.

Пристанище Ахтопол
Пристанище Ахтопол

Благодарение на пристанището и търговията, градът неведнъж е бил икономически и културно развит. Богатства на града са причина често той да бъде превземан, ограбван и разоряван. И винаги благодарение на морето, пристанището и трудолюбивите жители, Ахтопол възкръсвал и славата му се разнасяла далеч по света.

Ахтопол Рохито
Ахтопол Рохито

До 1913 г. в ахтополското пристанище домували до 45-50 кораби, платноходи и много рибарски лодки. Сега в пристанището влизат и излизат само рибарски лодки, които през зимата се изтеглят на брега.

Ахтопол - Парк Ахтопол
Ахтопол - Парк Ахтопол

Най-доброто място за почивка!

Ахтопол определено е едно от най-добрите места за почивка по родното черноморие. Той привлича туристите от години с плитките си плажове и многобройни заливи. Съчетанието между гора, море, река, девствена природа и мекият климат правят този район уникален природен феномен. Докато не го видиш, е трудно да повярваш, че такова място наистина съществува. Невероятното разнообразие от флора и фауна, ще Ви накарат да се чувствате като в приказка - далече от забързаното ежедневие без грижи и проблеми, сред природна красота и етнографски богатства.

Ахтопол е признат за най-екологичния град в Европа. Той е смесица от красота и удобство, защото там се намират едни от най-привлекателните условия за туристите. Освен това градът все още може да предложи спокойствие в някои свой части, а това никак не е малко!

Етикети: Черно море, туристи, хотел, почивка, нощувки, квартири, хотели, плаж, настаняване, стаи, цени, апартаменти.