Плажове в Ахтопол и на юг от Ахтопол

Плаж Ахтопол

Плаж Ахтопол
плаж Ахтопол

Централния плаж на град Ахтопол се намира на около 350 м. от Вила „Жани”. Плажната ивица е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мекият климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от май до октомври. Пясъка е златист и фин, морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално прозрачна.

Плаж Ахтопол къмпинг Делфин
Плаж Ахтопол къмпинг Делфин

Предлагат се всички удобства на съвременния плаж – чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки, и всякакви други плажни разнообразия като. Водни колела, джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много други.

Северен плаж Ахтопол
Северен плаж в Ахтопол

Плаж устието на река Велека

Устие Велека
Устие Велека

На 5 км. от град Ахтопол, точно преди село Синеморец се намира най-уникалния плаж от южното черноморие.

Пясъчна коса Велека
Пясъчна коса Велека

Плажа на устието на река Велека се намира в широк открит залив, пясъчната му ивица е своеобразен „разделител” между морето и река Велека. В единия му край е живописното устие на реката.

Най-уникалния плаж
Най-уникалния плаж

Дълбокото море, вълните, специфичния пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.

Плаж река Велека
Плаж река Велека
Пясъчна ивица Велека
Пясъчна ивица Велека

Плаж Бутамята

Плаж Бутамята наричан още южният плаж на село Синеморец е охраняем и е най-посещаван. Има широка пясъчна ивица заобиколена от гора.

Плаж Бутамята
Плаж Бутамята

Предлагат се атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.

Плаж Бутамята село Синеморец
Плаж Бутамята село Синеморец

Ако той ви се струва оживен, на юг се редуват два плажа, запазили дивата си девствена природа.

Плаж Липите

В южния край на Бутамята започва пътека, по която се стига до плаж Липите. Той е слабо посещаван, заобиколен от гъста гора. И представлява приятно място за тези, които предпочитат усамотението.

Плаж Липите в Синеморец
Плаж Липите в Синеморец

Плаж Листи

На около километър от плаж Липите се намира плаж Листи. Плажът е малък и закътан. Достъпен е само пеша. Името на плажа произлиза от гръцката дума ληστής, която на български означава "пират, разбойник". Смята се, че в този район е било едно от множеството свърталища на пирати.

Плаж Листи
Плаж Листи

Плаж Силистар

На 11 км. южно от град Ахтопол, между село Синеморец и село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км. черен път лакатушещ през гората се достига до обширен паркинг. От там се открива невероятната гледка към може би най-красивия залив по нашето черноморие. Плаж Силистар е с дължина на бреговата линия около 1 км. и средна широчина 70 м. В левия му край е река Силистар. Гората докосва златистата пясъчна ивица, а морето става постепенно дълбоко. Плиткото, топло море и нежния пясък правят плажа много популярен и посещаван.

Плаж Силистар
Плаж Силистар

Плаж Силистар е обявен за защитена местност през 1992 година. Защитени са брегът с интересни скали, пясъчната ивица и специфичната растителност. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици, като:. Лешояд, скален орел, черен щъркел, кълвач, гълъб хралупар, бухал и други.

Плажна ивица Силистар
Плажна ивица Силистар

Бабин плаж

Бабиния плаж е не охраняем със едър пясък примесен с начупени мидени черупки и малки камъчета. Разположен е между централния плаж на Ахтопол и Ахтополското пристанище до „Гръцкото училище” в старата част на града. До него се стига за 5 минути пеша от Вила Жани Ахтопол.

Бабин плаж
Бабин плаж
Бабиния плаж в Ахтопол
Бабиния плаж в Ахтопол

Бабиния плаж е със северозападно изложение подходящ е и за гмуркане.

Бабин плаж Ахтопол
Бабин плаж Ахтопол

Плаж Делфин

Плаж Делфин е разположен в малък залив на Южното черноморие между село Варвара и град Ахтопол, в непосредствена близост до едноименния къмпинг. Стига се по 100-метрова отбивка на пътя до Ахтопол. Автомобилите се паркират на поляна над плажа, а оттам се спуска стръмна и тясна пътека.

Чистият въздух, златистият пясък, кристално бистрата морска вода и надвесилите се скали над морския бряг пленяват всеки, който се докосне до това вълшебно кътче!

На брега на морето се намира ресторант-бирария Делфин, предлагащ богато меню от рибни и национални ястия, разхладителни напитки и коктейли!

Плажове в Ахтопол