Граница България – Турция. Ахтопол – хотели квартири апартаменти за почивка.

Три нови инфраструктурни проекта по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, IPA 2014-2020 стартират в Община Царево. / Ахтопол – хотели квартири апартаменти за почивка. /

Три нови инфраструктурни проекта по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, IPA 2014-2020 стартират в Община Царево.
С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма се подобрява градската среда, увеличава се привлекателността на района като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природно, културно-историческото наследство и свързаната с него инфраструктура.

След завършването на инфраструктурния проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели“, чийто последен етап приключи на 04.04.2019г. предстоят нови три споразумения между страните по Приоритетна ос 2 “Устойчив туризъм” карта.

По един от трите предвидени проекта "Подобряване на достъпа до културно-исторически забележителности стара мелница и храм в кв.Василико, гр. Царево" се предвижда изграждане на панорамна крайбрежна алея, продължаваща съществуващата такава и стигаща до църква „Успение Богородично“. Алеята е с дължина 396 м. и е разделена на 2 зони – пешеходна и велосипедна.

Предвидени са осветителни тела и пейки, както и две изгледни площадки от цветни павета, на които ще бъдат изградени перголи. За велосипедистите ще бъде поставен стенд с инструменти. Също така ще бъдат асфалтирани ул. Николай Чудотворец и ул. Черковна, които водят до църква „Успение Богородично“ и до плаж „Василико“ в кв. Василико, Царево.
Вторият проект "Велосипедна алея от Зона Север, гр. Царево до с.о. Арапя" предвижда изграждане на 1402м. велосипедна алея от Зона Север гр. Царево до с.о. Арапя, ще бъдат поставени осветителни тела и предпазна мантинела.

"Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол" е третият акцент касаещ инфраструктурата на Община Царево и е насочен към възстановяване на културно-исторически туристически обекти.

Проектът включва благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост. Ще бъдат реконструирани две съществуващи стълби, водещи до крепостните стени чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък. Ще бъдат ситуирани осветителни стълбове с фенери от ковано желязо, както и вградено осветление по широките стъпала. Предвижда се оформяне на ул. Митко Палаузов като пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка от естествен камък. Ще бъдат монтирани пейки и кошчета и парапет от ковано желязо. По улиците „Черно море”, “Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ ще бъдат положени нова асфалтова настилка и тротоари, покрай съществуващите имоти - хотели, квартири, апартаменти и бунгала за почивка.

Граница България – Турция. Ахтопол – хотели квартири апартаменти за почивка.
Граница България – Турция. Ахтопол – хотели квартири апартаменти за почивка.

Партньори по проектите са Специална провинциална администрация Къркларели и Община Кайнарджа, Турция.

 

Етикети: Ахтопол – хотели квартири апартаменти за почивка

Вашият коментар

Call Now Button