Подобряване на достъпа до крепост в Ахтопол

„Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол“

Подобряване на достъпа до крепост в Ахтопол.

Община Царево подписа договора по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция за „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол“.
На 04 март 2020 г. в Министерство на регионалното развитие и благоустройството Община Царево подписа договора за финансиране на проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол“ по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Турция. Община Царево ще получи финансиране за предвидените по проекта дейности за благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост.

Литография Ахтопол
Литография Ахтопол

Ще се извърши реконструкция на две съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени, чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък, ситуиране на осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и вградено осветление по стъпалата. Предвижда се оформяне на ул. Митко Палаузов за пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка с настилка от естествен камък. Ще се монтира парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета. Също и полагане на нова асфалтова настилка и тротоари по улиците „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“.

Част от крепостната кула Агатополис
Част от крепостната кула Агатополис

Проектът „Достъпно наследство - Устойчив туризъм, основан на културни активи (CAST)“ е в партньорство с Община Кайнарджа, Р. Турция. Там е родното място на поколения тракийски българи, които през 1913 година са били изселени от района и голяма част от техните потомци днес живеят в гр. Ахтопол.

Част от крепостта Агатополис
Част от крепостта Агатополис

Подобряване на достъпа до крепост в Ахтопол

Проектните дейности ще превърнат стария град на Ахтопол в притегателно място за разходка и почивка на гостите и жителите на града. Общата стойност на договора за двата партньора е 264 855,72 евро, 100% безвъзмездна помощ по програмата. Договорът е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“, срок за изпълнение – 24 месеца.

Етикети: Ахтопол, почивка, туризъм, Царево, България, крепост, хотел, квартири, хотели, стая, апартамент

Вашият коментар

Call Now Button