Музей "История на котвата" Ахтопол

Музеят в Приморско гостува на "Черноморска Странджа" в Ахтопол

В началото на всеки курортен сезон стана традиция в културния живот на Странджанското крайбрежие сдружението „Черноморска Странджа“ да представя в Ахтопол стойностни културни събития и продукти. Тази година по негова покана там гостува изложба на раннохристиянска керамика от фондовете на Историческия музей в град Приморско.

В колекцията са включени новопридобити артефакти от странджанския шелф, в по-голямата си част дарени на музея в Приморско, който през последните години видимо е обогатил своите сбирки. Подбраната раннохристиянска керамика – местно производство, би правила чест на всеки голям музей в страната, а може би и в чужбина.

Тя ще бъде показана в хотел Невен в гр. Ахтопол - където целогодишно е отворена и уникалната музейна сбирка „История на котвата“. Експозицията ще бъде достъпна за посещения през целия летен курортен сезон. Откриването е предвидено за 14 юни.

Изложбата ще бъде открита от инж. Петър Кънев - председател на сдружение „Черноморска Странджа“, народен представител и трайно свързан с местните хора човек. Ще присъстват и представители на Историческия музей в Приморско.

Вече десет години сдружение „Черноморска Странджа“ устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към южната част от нашето Черноморие, а резултатите от тяхната работа са овеществени в културни факти, които имат значение за целия регион.

Музеят от Приморско гостува в Ахтопол

Културната проява в Ахтопол има още един акцент: При откриване на изложбата ще бъде огласен щедър дарителски жест - учителят историк г-н Емилиян Делишменов дарява на сдружението личната си библиотека. С придобиването й сдружението поставя начало на своята черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена и с още дарения.

Със силния си резонанс сред местната общественост - учители, музейни деятели, представители на хотели, частни квартири и бунгала, на общинските власти, ежегодните срещи с „учената култура“ в Ахтопол и инициативи като предстоящата изложба придобиват статут на култови събития. Те придават особена атмосфера на града и дълго се коментират от туристи – назоваван „Туристически район Южно Черноморие”.

Етикети: Ахтопол, Ahtopol, море, почивка, къща, хотел, разходка в Ахтопол. Музеят от Приморско гостува в Ахтопол, хотели, квартири, Вила Жани, квартира, изложба, история, музей

Вашият коментар

Call Now Button